CATALIN CONSTANTIN HARNAGEA


Data si locul nasterii: Bucuresti, 1 aprilie 1958
Studii: Colegiul National de Aparare – Bucuresti. A absolvit cu lucrarea “Managementul crizelor si serviciile de informatii”.
Institutul de Constructii, Facultatea de Hidrotehnica – Bucuresti,.
Liceul de matematica – fizica Dimitrie Cantemir – Bucuresti.


Cursuri de specialitate:
1993 - Stagiu acordat de Comisia Europeană la Bruxelles, Strasbourg, Londra si Manchester pentru a intra în contact cu principalele instituţii europene, precum şi cu importante personalităţi din cadrul Uniunii Europene, Parlamentului European şi din Ministerul de Externe al Marii Britanii.
1992 - Universitatea Central – Europeană de la Praga – pregătire pentru tinerii lideri politici. Invitat pentru a pregăti tematicile de masterat în politică şi economie pentru studenţii din Europa Centrală şi de Est.
Experienţă profesională:
2005 – prezent
• Preşedinte şi acţionar al companiei de consultanţă ICAR Business Research S.R.L. Intre 2005 si 2009 consultant al EADS pe proiectul de securizare al frontierelor României şi pe cel de Off-Set.
2002 – 2004
• Vice-preşedinte şi acţionar al companiei de consultanţă ICAR Consulting S.R.L. Cei mai importanţi clienti ai ICAR au fost: Rompetrol, Aedificia Carpati Construct, McCann Ericson, Global Media, Romania Invest.
2001 – 2002
• Consultant al companiei multinaţionale Rompetrol Group. În anul 2001 Rompetrol Group a fost cotată ca fiind cea mai mare companie privată din România şi una dintre cele mai mari companii petroliere din Europa de Est. Până în anul 2001 afacerea Rompetrol s-a bazat doar pe două rafinării şi câteva terenuri petroliere din România. In 2001 compania a decis să-şi extindă cercetările pentru petrol şi gaze şi în alte ţări precum Rusia, Uzbekistan, Azerbaijan, Sudan şi Ecuador.
1997 – 2001
• Director al Serviciului de Informaţii Externe (SIE). Primul Director al SIE provenit din societatea civilă si la acel moment cel mai tanar sef de serviciu de informatii din lume (38 de ani)
1996 – 1997
• Consilier prezidenţial al Prof. Dr. Emil Constantinescu, Preşedintele României între 1996 – 2000. A fost responsabil cu problemele economice, interministeriale, de administraţie locală, cancelarie şi protocol - Şef al Administraţiei Prezidenţiale. Încă de la început s-a implicat în restructurarea şi reorganizarea structurii prezidenţiale propunând viziuni noi pentru îmbunătăţirea tuturor departamentelor de la Cotroceni.

Responsabil cu organizarea întrunirilor la Palatul Cotroceni a tuturor specialiştilor din domeniul economic si financiar bancar. Importanţa acestor întruniri consta in pregătirea analizelor şi studiilor despre mediul de afaceri local şi perspectivele economiei de piaţă.
Expertiza a fost folosită de către Preşedintele României cât şi de către alţi oficiali romani în negocierile purtate cu instituţiile internaţionale şi europene.
1995 – 1996
• Redactor şef al Agenţiei de ştiri „ARPress” – prima agenţie de ştiri privată din România de după anul 1990. A fost patronată de către compania „R” care era proprietara cotidianului „România Liberă”
1994 – 1995
• Redactor la cotidianul „România Liberă” – departamentul de politică externă
1992 – 1994
• Director executiv al săptămânalului „Formula AS” – săptămânal de mare tiraj, aprox. 500.000 copii. În anul 1992 împreună cu scriitoarea Sânziana Pop precum şi alţi reporteri ai cotidianului „Viitorul Românesc” au fondat un nou săptămânal românesc ce trata subiecte economice, sociale şi culturale.
1991 – 1992
• Redactor la cotidianul „Viitorul Românesc” – departamentul de politică externă. Cotidianul îi avea în conducere pe Viorel Cataramă, Dinu Patriciu, Radu Boroianu şi Călin Popescu Tăriceanu vicepreşedinţi ai Partidului Naţional Liberal în acel moment.
1990 - 1991
• Redactor la cotidianul „Jurnalul Internaţional” – primul cotidian românesc de politică externă.
1983 - 1990
• Inginer la trustul „Energoconstructia”.


Decoraţii:
• Ordinul Naţional "Pentru Merit" în grad de Mare Cruce (30 noiembrie 2000) - "Pentru merite deosebite în apărarea intereselor fundamentale ale statului român"